Soiuri vita de vie

Soiuri pentru masa

Victoria

victoriaSoi de struguri de masă cu un termen de coacere timpuriu, creat în România de către selecţionerul Victoria Lepădatu.Strugurii sunt mari, cilindro-conici, aripaţi. Bobiţele – foarte mari, albe sau verzi-gălbui cu bronz chihlimbariu, oval-alungite. Pulpa – densă, cărnoasă, cu gust armonios plăcut. Conţine 2-3 seminţe.Acest soi posedă o transportabilitate înaltă şi un aspect exterior foarte atractiv.Avînd în vedere că este un soi nou, creat de puţin timp, totuşi a căpătat o popularitate destul de largă în Ţările Europei de Sud, considerîndu-se în prezent drept unul de bază printre soiurile albe, timpurii, care conţine seminţe.Rezistenţă la îngheţuri: pînă la -18º C

Moldova

butasi-vita-de-vie-soi-moldova~m_381409Moldova este un soi de struguri de masă cu o perioadă tîrzie de coacere (sfîrşitul lui septembrie).Are frunzele mari, rotungite, cu cinci lobi, cu marginea aproape întreagă sau cu inciziuni nu prea mari. Pe suprafaţa inferioară a limbului frunzei observăm perişori. Ciorchinele are formă cilindrică sau conică, cu o densitate mijlocie a boabelor şi greutatea de aproximativ 385 g. Cei mai mari cîntăresc pînă la 1 kg. Bobiţele sunt mari (2,5×1,9 cm), ovale, de culoare violetă-închisă acoperite cu un strat pronunţat de pruină. Pieliţa este de obicei groasă, densă şi dură; pulpa de consistenţă cărnoasă şi crocantă; gustul este simplu.Rezistenţa la ger este mijlocie: -22º C. Soiul este destul de rezistent la bolile criptogamice. Împotriva manei şi făinării sunt necesare mai puţine prelucrări cu preparate chimice, comparativ cu alte soiuri.

Muscat de Hamburg

muscat-hamburg3Strugurii sunt de mărime mijlocie, conici, uneori aripaţi, dispersaţi, cu masa medie de 300 g. Boabele sunt de mărime mijlocie sau mari, de formă elipsoidală, cu masa medie 4,5 g; pieliţa subţire, de culoare albastră întunecată cu aromă fină de muscat, are cîte 2-3 seminţe.Butucul are o creştere viguroasă, capabil de a da o recoltă înaltă la tăierea scurtă a lăstarilor. Încărcătura la un butuc constituie 45-50 ochi. Fructificarea potenţială atinge indicele 1,4.Este un soi cu o perioadă de coacere semitîrzie. De la deschiderea strugurilor pînă la coacerea deplină a lor trec 145-155 zile, iar suma temperaturilor active este de 2700-2800º C.Soiul este rezistent la îngheţuri de pînă la -19º C. În regiunile de sud ale republicii se admite tehnologia de cultivare semiprotejată a soiului, iar în alte regiuni – tehnologia protejată.Soiul nu este rezistent la bolile şi dăunătorii de bază ale viţei-de-vie.

Soiuri pentru vin

Tamaioasa Romaneasca

246Este un soi cu vigoare mijlocie. Strugurii sunt de marime mijlocie, conici sau cilindro- conici. Bobul este mijlociu, sferic, galben-verzui, pe partea insorita apar pete ruginii. Pulpa este dulce, cu aroma de muscat, cu coaja subtire.Are perioada de vegetatie mijlocie, strugurii se matureaza in a doua decada a lunii septembrie. Este soi pretentios, sensibil la ger, la seceta sau la excesul de umiditate.
Vinul este dulce, galben-auriu, cu aroma bogata de flori si miere.

Feteasca alba

feteasca-albaCaractere:- soi de vigoare mare- varful de crestere al lastarului are rozeta usor scamoasa de culoare verde cu nuanta aramie rosiatica- strugurii de marime mijlocie cu bobul mic de culoare galben verzui- tolerant la ger- slab rezistent la mana si putergai cenusiu.Perioada de vegetatie: scurta (150 – 160 zile).Epoca de maturare: 20 septembrie – 10 octombrie.Productia si caliatatea strugurilor:- productia medie 9 to/ ha- continutul in zaharuri 190 – 220 g/l- aciditate 4,1 – 6,5 g/l H2SO4Destinatie: – producerea de vinuri albe seci si demidulci din categorii cu denumire de origine si trepte de calitate.

Feteasca neagra

213_thumbnailEste un soi cu vigoare foarte mare. Strugurii sunt de marime mijlocii spre mari, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul, de marime mijlocie, negru violaceu, are coaja groasa. Pulpa este zemoasa, are gust placut.Valoare de cultura:Strugurii se matureaza la inceput de octombrie. Fertilitatea este scazuta (35-40% din lastari sunt fertili). Rezistenta la ger si la seceta este foarte buna.

Muscat Ottonel

226_thumbnailEste un soi de vigoare mica, cu corzi divergente, subtiri si internoduri scurte, de culoare brun-inchise. Frunzele sunt mici, la inceput verzi-galbui, apoi verzi-inchise. Strugurii sunt mici (90-100 g), de forma cilindrica. Boabele sunt de marime mica sau mijlocii, rotunde, alb-galbui, pe partea insorita capata o nuanta aramie, crocante, zemoase, cu coaja groasa.Valoare de cultura:Are perioada de vegetatie scurta, se matureaza devreme in prima jumatate a lunii septembrie. Productivitatea este medie.Vinul are buchet si gust exceptional.

Riesling

227_thumbnailSoi de vigoare mijlocie sau mica, cu corzi dese , subtiri, cu internoduri lungi. Frunzele sunt de marime mijlocie, culoarea variind de la verde-deschis la verde-inchis. strugurii sunt mici (140-200 g), compacte, de forma cilindrica. Boabele sunt mici, rotunde, verzi-galbui, la maturare capata o nuanta bruna, zemoasa, cu coaja subtire.Valoare de cultura:Are perioada de vegetatie lunga, inmugureste si se matureaza tarziu. Desii are strugurii mici, fructifica abundent. Rezista destul de bine la ger, sensibilitatea la putregai este mijlocie.Vinul are aciditate armonioasa, cu gust specific de migdale.