Instalații de irigat

Perioada calduroasa din timpul anului este critica pentru gazonul din gradina. Irigarea acestuia constituie un aspect extrem de important care se observa in dezvoltarea lui. Temperaturile ridicate din timpul zilei usuca solul, iar la nivelul plantei are loc un stres hidric. Doar printr-o irigare corecta se vor elimina problemele la nivelul aspectului si dezvoltarii speciilor de iarba din gazon.
Spatiile gazonate care nu dispun de o instalatie de irigare se vor uda cu furtunul, folosind un sprayer care va distribui apa sub forma dusului. Udarea se va face uniform, cu o cantitate de apa suficienta, astfel incat pamantul sa fie imbibat, evitand formarea baltilor de apa pe teren.Dupa udare nu se intra pe teren pentru a nu se forma urme. Batatorirea terenului umed va duce la aparitia unor problem ce tin in mod special de aspectul gazonului.

Sisteme de irigare cu senzori

Alegerea sistemului de irigare este facuta in general in functie de buget. Unul dintre cele mai ieftine sisteme este cel mechanic, activat cu ajutorul robinetului. La nivelul urmator se afla sistemul de irigare cu central, respectiv cu posibilitatea de programare a intervalului de udare.
In ultimii ani, s-au dezvoltat foarte mult sistemele de irigare prin aspersie, cu centrala automata de comanda si senzor de ploaie.
Centrala automata ne permite sa programam orele de udare, cat si intervalul de timp pentru fiecare coloana de apa in parte. Senzorul de ploaie este extrem de important, deoarece instalatia nu va pornmi in aceasta perioada, economisind astfel energie si evitand o cantitate prea mare de apa distribuita pe gazon.
Atentie sporita vom acorda la nivelul aspersoarelor pe teren. Nu este indicat sa se monteze peste nivelul terenului, deoarece vor incurca pe viitor efectuarea diferitelor lucrari pe gazon. Ele se monteaza la nivel cu solul.  

Conductele de apa se monteaza inaintea pregatirii terenului, stabilind pe o schita traseul lor pe teren, vanele de vizitare cat si numarul de aspersoare cu duzele aferente. Calcularea numarului de aspersoare si suprafetele udate se va face de catre o persoana specializata. Reglarea necorespunzatoare a aspersoarelor va duce la uscarea gazonului pe suprafetele in care nu ajunge apa.

Hai să facem ceva frumos împreună.