Plantare gazon prin însămânțare

Insamantarea gazonului se realizeaza de obicei numai in perioadele de primavara sau inceput de toamna, cand temperaturile maxime in timpul zilei sunt de cel mult 25 grade Celsius.


Operatiunea consta in erbicidarea (sau dezierbarea), saparea, maruntirea si nivelarea terenului, furnizarea si imprastierea unui adaos de nisip (1 m.c./100 m.p.), prefertilizarea terenului cu 30 gr. ingrasamant/m.p., semanarea si incorporarea semintelor de gazon (50 gr./m.p.) si tavalugirea suprafetei insamantate.


Deoarece pentru a rasari si a se mentine, semintelor de gazon le trebuie multa apa, se recomanda sa se realizeze (pe terenul de gazonat) o instalatie automatizata de udare. Terenul insamantat trebuie udat des, mentinut ud, atat ziua cat si noaptea, pana la rasarirea gazonului, dupa care udarea se va face dimineata si seara.

Gazonul este un amestec de seminte de ierburi perene ale caror perioade de germinatie sunt diferite, de aceea pana la rasarirea completa a gazonului insamantat trec pana la 30-35 zile, iar maturitatea si densitatea gazonului se obtine in 3 luni de intretinere atenta (udare zilnica, tuns saptamanal, fertilizare lunara, extragere buruieni, completari de goluri, etc.).

Operatiunea de insamantare gazon se termina in momentul cand s-a realizat tavalugirea, si nu in momentul rasaririi gazonului. Dupa tavalugire incepe intretinerea gazonului, ceea ce reprezinta un serviciu diferit si se plateste separat. 

 

Hidroînsămânțarea

Aceasta metoda se aplica atunci cand temperaturile maxime sunt cuprinse intre 27 si 32 grade Celsius, adica la sfarsitul primaverii-inceputul verii sau la sfarsitul verii-inceputul toamnei atat pe terenuri plane dar mai ales pentru inierbarea terenurilor in panta abrupta.

Metoda consta in realizarea unei mixturi de seminte de gazon, celuloza, ingrasamant, lianti, lubrifianti, coloranti in apa, intr-un rezervor in care sunt amestecate prin balbotare continua si din care sunt proiectate in jet direct pe suprafata care trebuie gazonata.

Celuloza mentine umiditatea semintelor de gazon si ajuta germinatia acestora in detrimental buruienilor care prolifereaza la temperaturi inalte ale solului.

Udarea se face mai des si mai abundent decat la gazonarea prin insamantare, deoarece temperaturile la care se face hidroinsamantarea sunt mai mari decat cele la care se face insamantarea normala.

Dupa realizarea hidroinsamantarii incepe intretinerea gazonului, ceea ce reprezinta un serviciu diferit si se plateste separat

Hai să facem ceva frumos împreună.