Soiuri pomicole

Soiuri de măr

mere_florina–Florina–Pom de vigoare mare, cu fructe supramijlocii sau mari, sferic turtite sau tronconice, culoarea de fond galbenă acoperită cu roşu anilină cu len-ticele albicioase pe toată suprafaţa fructului. Pulpa consistentă de culoare crem, potrivit de dulce si slab acidulată plăcut aromată de calitate superioară pentru masă.Maturitatea de recoltare la mijlocul lunii octombrie, în zona colinară şi la sfârşitul lunii septembrie în zona de sud. Perioada de păstrare şi consum este noiembrie- martie.

idared–Idared–Pom de vigoare mijlocie, cu fructe sferic turtite, destul de asimetrice. Pieliţa subţire, galbenă ca paiul este acoperită aproape în întregime cu roşu zmeuriu, viu, cu dungi iate roşii-intens. Pulpa este albă, destui de consistentă, foarte fină, suculentă, acidulat -dulce, cu aromă intensă, de calitate foarte bună pentru masă.Maturitatea de recoltare -în luna octombrie iar fructele se păstrează şi se consumă din noiembrie până în aprilie -mai.

–Golden spur–Pomul este de vigoare mijlocie, sensibil la boli, dar productiv şi de calitate superioară. Fructele sunt de mărime medie 100-150g., se păstrează foarte bine dacă sunt recoltate corespunzător. Acestea sunt sfero-conice, costate, de culoare galbenă cu puncte ruginii mari şi rare. Pulpa este gălbuie, crocantă, suculentă, pronunţat dulce, slab acidulată, cu aromă plăcută.   Maturitatea de recoltare – sfârşitul lunii septembrie, înainte de îngălbenirea fructelor. Se păstrază bine în condiţii de 1-2°C, dar în condiţii naturale se deshidtratează.

pomi 1.cdr–Jonathan–Pom de vigoare medie, soi sensibil la rapan si foarte sensibil la fainare; este bun polenizator pentru alte soiuri; cel mai extins soi din lume. Fruct de marime mijlocie, de culoare galben-verzui, striata cu rosu deschis, cu epiderma neteda.Pulpa este alba – galbuie, fina, potrivit de crocanta si destul desuculenta.Maturitatea de recoltare – în zona de sud la începutul lunii septembrie si în zonele de deal în luna octombrie.

download (1)–Mutzu–Pom: vigoare medie; coroană cu şarpante puternice Fruct Forma: ovoidală; atenuată la vârf; uşor costată spre cavitatea calicială Epiderma: galbenă – deschisă; subţire; cu lenticele rare, alburii Calibru: 250 – 300 g Pulpa: verde – gălbuie; crocantă; suculentă Gust: acrişor; aromă slabă Aprecieri generale: rezistenţă bună la făinare şi slabă la rapăn.Epoca de maturare: octombrie.

–Starkrimson–Soiul de vigoare redusă, sensibil la rapăn, cu fructe mari de culoare roşu intens, de foarte bună calitate, mult cultivat în USA, face parte din selecţiile clonale ale soiului Red delicious. Se păstrează bine până în luna martie. Ca defecte i se pot imputa supraîncărcarea cu fructe în unii ani (situaţie în care fructele rămân mici dacă nu se procedează la o normare severă prin tăiere şi prin rărire) şisensibilitate la rapăn.Epoca de maturare:octombrie.

–Granny Smith–Este un soi australian cu pomi vigurosi. Fructele sunt mari, sferice, simetrice, cu pielita groasa, unsuroasa de culoare verde intens, ceva mai deschis la coacere deplina. Pulpa este alb-verzuie, crocanta, pronuntat suculenta, acidulata, slab aromata, de calitate buna pentru masa. Epoca de maturare: inceput de noiembrie.

–Slava–Fructul: este mare spre mijlociu, cu forma variabila, de la globuloasa-aptalizata spre conica- trunchiata si suprafata neteda. Pielita – fina, usor aspra, de culoare galbena – aurie.Culoare acoperitoare- rosie-oranj, foarte atragatoare si ocupa 50-85% din suprafata fructului.Pulpa– de culoare galbuie- crem, fina, consistenta, crocanta la recoltare, suculenta, dulce, foarte slab acidulata, cu gust foarte bun si aroma placuta, specifica.Epoca de maturare:august.

apple_1–Banana de iarna–Fructul:este de marime mijlocie spre mare, are forma conica – gloduloasa si suprafata neteda, cu o sutura longitudinala caracteristica. Pielita fina, neteda. Culoare acoperitoare galbuie si fructele dispuse la soare pot avea o rumeneala roz.Pulpa– de culoare alba- galbuie, consistenta, fina, suculenta, cu gust placut, dulce, putin acidulat si aroma puternica de banana. Fructele sunt fine la manipulare si transportare. Se pastreaza 165-185 zile.Epoca de maturare: octombrie.

–Papirovca–Fructul:Are marimea mijlocie,formaglobuloasa, globuloasa-aplatizata sau globuloasa-conica si suprafata neteda.Pielita – tare, aspra si uscata, de culoare galbena-verzuie.Culoarea acoperitoare – rosie-aprins cu nuante oranj, care ocupa 60-80% din suprafata fructului. Pe suprafata fructului se observa puncte subcuticulare mari de culoare cenusie-galbena, bine exprimate.Pedunculul este scurt sau de lungime si grosime mijlocii.Cavitatea pedunculara este mijlociu de larga, adinca, cu rugina la baza.Caliciuleste inchis.Cavitatea caliciala superficiala, de largime mijlocie.Pulpa – de culoare alba-crem, tare, crocanta, suculenta, cu gust dulce-acidulat, placut si aroma potrivita.Epoca de maturare:august.

–Aroma de vara–Caracteristicile fructului: fruct mijlociu (120-150 g), cu forma sferica turtita, contur regulat. Coaja este subtire, neteda, de culoare galben verzuie, cu rosu carmin suprapus pe aproape intreaga suprafata a fructului. Pulpa este alb galbuie, crocanta, potrivit de suculenta. Fructele se pot pastra pana la inceputul lunii septembrie.
Caracteristicile pomului: vigoare mare, coroana larg piramidala si relativ deasa.Polenizatori recomandati: Jonathan si Golden.
Epoca de maturare: prima jumatate a lunii august.

–Generos–Soi originar din Romania.
Soi rezistent la rapan, mediu rezistent la fainare.
Pomul de vigoare mijlocie-mare, cu coroana rara, aerisita, este precoce si productiv, fructifica in principal pe ramuri scurte.Fructele sunt mari (160-200g), culoarea de fond galben-verzuie iar cea de acoperire rosie-rubinie, 2/3 din suprafata, cu multa ceara. Pulpa ferma, potrivit de suculenta, aromata, cu gust placut.Maturitatea de recoltare:Se recolteaza in septembrie.

Soiuri de prun

–Record–Pomul este viguros, fructele sunt foarte mari, sferice, uşor alungite, de culoare violaceu-închis, cu pruină fină. Pulpa este neaderentă la sâmbure, foarte bună pentru masă şi industrializare.Epoca de coacere – a doua decadă a luniii septembrie.

–Anna Spath–Soi de vigoare mijlocie cu coroana invers piramidală. Fruct mare, de formă globuloasă, de culoare roşie-vânătă, negricioasă, cu pulpa neadarentă la sâmbure, de calitate foarte bună pentru masă si industrializare. Pomul este destul de pretenţios la sol şi căldură, rezistent la ger, la boli şi dăunători. Epoca de coacere septembrie – început de octombrie.

–Tuleu grasPom: vigoare medie – mare; creştere piramidală; formaţiuni de rod scurte şi mijlocii Fruct Forma: ovoidă Epiderma: vânătă – violacee; acoperită cu pruină cenuşie – albăstruie Calibru: 40 – 45 g Pulpa: verde – gălbuie; crocantă; suculentă; neaderentă la sâmbure Gust: plăcut Aprecieri generale: fruct de calitate superioară; are afinitate redusă cu corcoduşul; soi androsteril;Epoca de maturare: sfarsit de august.

–Stanley–Prunii din soiul Stanley au fructe mari, dulci si zemoase. Coaja lor este albastra, inchisa la culoare, invaluind pulpa galben – verzuie, delicioasa. Prunul infloreste tarziu, este foarte rezistent la inghet, iar recoltarea fructelor se face vara tarziu,sfarsit de august. Face foarte multe fructe.

–Vinete de Italia–Este un soi de prun destul de raspandit in tara noastra, cu pomi de vigoare mijlocie, ce fructifica pe ramuri mijlocii; este autofertil.Fructele sunt mari, scurt ovoide, bombate pe o parte unde formeaza asa zisul „piept de porumbel”. Pielita este groasa, vanata-inchisa, cu pruina albastruie, care se sterge greu. Pulpa aproape galbena, uneori rosietica, destul de aromata, de calitate foarte buna pentru masa, uscat si industrializare. Fructele sunt rezistente la caderea din pom si la transport. Se matureaza in a doua jumatate a lunii septembrie.

100_3735–Japonez (pruna uriasa)–Pom de vigoare mijlocie , coroană medie largă, intrare precoce în producţie, cu productivitate constantă.Fructul este foarte mare 120-150 g ,de forma rotunda, depasind in greutate toate soiurile de prun la ora actuala din Romania.Are culoarea albastru acoperit de bruma.Simburele este mic neaderent la pulpa.Se recolteaza la sfarsitul lunii Iulie – inceputul lunii August fiind foarte rezistent la manipulare si pastrare.

 

Soiuri de păr

–Williams alb–Pom de vigoare mare, caracteristici organoleptice medii. Fructele sunt de marime mijlocie, cidoniforma (gutuiforma). Pielita este de culoare verde. Pulpa este albicioasa cu gust dulce, fondanta, suculenta, acidulata, fina si aromata.  Maturitatea de recoltare – decada a II-a a lunii august.

–Williams roşu–Pom: vigoare medie Fruct Forma: piriformă Epiderma: colorată cu roşu pe toată suprafaţa Calibru: mare Pulpa: roşie; zemoasă; foarte aromată Gust: foarte bun Aprecieri generale: cel mai apreciat soi cu pulpa roşie din lume;Epoca de maturare: sfârşitul lui august – începutul lui septembrie.

conference–Conferance–Pomul de vigoare mica-medie, intrare rapida pe rod. Fructele sunt de marime mare, iar forma este uneori neregulata. Pielita este de culoare verde cu lenticele evidente, usor ruguroase. Pulpa este alba-crem, suculenta, dulce cu aroma accentuata.Maturitatea de recoltare – sfârsitul lunii august.

par-soiul-favorita-lui-clap

–Favorita lui Clapp–Pom: vigoare medie; port semierect Fruct Forma: piriformă Epiderma: galbenă – verzuie, cu coloraţie roşie pe partea însorită Calibru: 120 -130 g Pulpa: albă – verzuie Gust: foarte bun; dulce Aprecieri generale: bun polenizator pentru Packham’s Triumf.Epoca de maturare:inceput de august.

par-soiul-napoca–Napoca–Soi obtiunt din hibridarea artificiala a soiurilor Dr.J. Guyot cu amestec de pollen din soiurile Clapp’s Favourite, B. Clairgeau, Williams, Pastravioare, Zharoase de vara, omologat in naul 1969.Pomul are vigoare mijlocie, rodeste pe formatiuni de rod scurte, intra repede pe rod, fiind foarte productiv. Infloreste tarziu.Fructul de marime mijlocie si submijlocie, in medie de 130 grame, de forma piriforma, de culoare galben-pai, cu o rumeneala fin ape partea insorita, cu pulpa alba, densa dar fondanta, suculenta si placut aromata.Epoca de maturare:sfarsit de iulie.

Soiuri de cireş

–Van–Soi cu fructe mari, scurt-cordiforme. Culoarea fructelor este rosu-purpuriu, iar pulpa este pietroasa, neaderenta la sâmbure.  Se maturizeaza în ultima decada a lunii iunie.Se altoieste pe aceeasi portaltoi ca si soiul Boambe de Cotnari.Ciresii din acest soi sunt foarte rezistenti.Ca polinatori pot fi folositi toti ciresii dulci.Soiul Van este unul din cei mai buni polinatori pentru celalalte soiuri de cirese dulci. Pomul este rezistent, viguros si prolific, avand fructe de foarte buna calitate.

–Stella–Soi de vigoare mare, primul soi autofertil, coroana larga ramificata, bine garnisita cu ramuri de rod.Primul soi autofertil, bun polenizator pentru toate celelante soiuri,sensibil la craparea fructului, rezistent la ger.Fructul este mare, cordiform, cu pielita de culoare rosie stralucitoare.Pulpa pietroasa, fermitate medie, suculenta, dulce si acidulata, neaderenta la sâmbure de calitate foarte buna pentru masa, dulceturi si compoturi.Epoca de marurare:sfarsit de iunie.

–Rubin–Soi originar din Romania – Pomul semiviguros, cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres. – Fructul este mare (7,5 g), sferic-cordiform, bombat pe partea dorsala, cu varf rotunjit, terminat cu mucron scurt ascutit, de culoare rosu-rubiniu, cu samburele mijlociu, neaderent la pulpa. Intra pe rod in anul V de la plantare, dar este foarte productiv. – Maturitatea de recoltare: sfarsitul lunii iunie. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata si industrializarii.

–Bigarreau Morreau–Soi de vigoare mare; cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres;fructe de mărime medie (6-7 g), de culoare roşu închis; pulpa pietroasă, roşie negricioasă, foarte slab aderentă la sâmbure; fructele sunt rezistente la transport, fiind puţin perisabile.Epoca de maturare:sfarsit de mai.

–Negre de Bistrita–Soi de vigoare mare; cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres. Fructele sunt mijlocii, ovoide, turtite lateral, de culoare rosie-negricioasa.
Pulpa semipietroasa, aderenta la sambure, rosie-inchisa.
Se
matureaza Ia sfarsit de mai.

–Napoleon–Este un soi de cires cultivat mult la noi in tara.
Fructele sunt mari, cordi-form-alungite, de culoare galbuie-albicioasa, rumenite pe partea insorita.
Pulpa este pietroasa, neaderenta la sambure. Fiind de culoare deschisa fructele se pateaza in timpul transportului.
Maturitatea de recoltare: in a doua jumatate a lunii iunie.

–Bigarreau Donissen–Soi cu origine incerta, foarte raspandit in toate zonele pomicole. Pomul este de vigoare mare, productiv, rezistent la ger si tolerant la seceta, boli si unii daunatori. Infloritul este tarziu. Fructul este mijlociu, cordiform rotunjit, de culoare galbena ca paiul. Pedunculul este lung iar pulpa galbuie-albicioasa pietroasa, potrivit de dulce si suculenta. Epoca de maturare:sfarsit de iunie,inceput de iulie.

Soiuri de visin

–Mocanesti–Soi originar din Romania.
– Pomul de vigoare mijlocie spre mare, cu coroana piramidala, cu fructificare predominan-ta pe ramuri scurte si mijlocii. Soiul este foarte productiv, semiprecoce, rezistent la ger, mediu rezistent la seceta. Este bun polenizator.
– Fructul este mijlociu, sferic sau sferic-turtit, rosu-caramiziu, cu pulpa rosie, gust placut.
– Maturitatea de recoltare: sfarsitul lunii iulie.

–Morella neagra–Pom de vigoare mica, cu coroana turtita, rodeste pe ramuri plete.

Fructele sunt mari, rotunde de culoare visiniu negricioas, lucioase, pulpa este de culoare rosie visinie, usor acidulata, astringenta, semiaderenta la sambure.

Perioada de maturare 10-20 iulie.

Soiuri de cais

–Sulmona–Pomul este de vigoare slaba, cu coroana invers-conica si rodeste predominant pe buchete de mai.

Fructele sunt mari si foarte mari, de forma ovoida spre sferica. Culoarea este limonie-portocalie, cu puncte rosii.

Se matureaza la sfârsit de iulie, început de august.

–Cea mai buna de Ungaria–Caracteristici tehnice:epoca de înflorire : mijlocie spre târzie; pomi de vigoare mare, distanţa de plantare 5/5 sau 5/4 m; fructificare pe ramuri de rod mijlocii, mixte sau ramificate alternate cu multe buchete; potenţial productiv mediu, alternativ de la un an la altul, între 12-15 tone/ha; Epoca de coacere medie : 13-15 iulie.Fructul:forma : rotundă; mărimea: medie 40-45 g; S.U. = 10-12%; aciditate totală = 0,7-0,8 g% acid malic; pieliţa : galben-portocalie cu puţin roşu carmin pe partea însorită; pulpa:galben-portocalie, foarte suculentă, aromată, neaderentă la sâmbure; sâmbure de mărime medie, miezul dulce.

–Timpuriu de Chisinau–Pomul este de vigoare mijlocie cu coroana globuloasa.
Fructele sunt mijlocii, sferice, usor turtite la capete, de culoare galbena-portocalie pe partea insorita si galbena-vrzuie pe cea umbrita.
Pulpa este galbena, dulce-acrisoara, slab aromata, neaderenta la sambure. Intre pulpa si sambure ramane un gol apreciabil.
Maturitatea de recoltare:sfarsit de iunie.

Soiuri de piersic

–Cardinal–Este un soi de baza in plantatiile pomicole industriale. Fructele sunt mijlocii, sferice, cu pielita groasa, galben aurie pe partea umbrita si rosie cu dungi pe partea insorita. Culoarea rosie acopera cea mai mare parte din suprafata. Fructele ingemanate sunt frecvente la acest soi. Recoltarea se face la mijlocul lunii iunie.

–Red haven–Pomul este de vigoare mijlocie, cu glandele de pe petiol veniforme iar florile campanulate. Fructul este de marime mijlocie, sferic, usor asimetric, pielita este subtire, fin pubescenta, neaderenta la pulpa, colorata in galben-auriu, acoperita aproape in intregime cu rosu marmorat peste care se suprapune un rosu carmin sub forma de striuri. Pulpa este aurie, cu infiltratii fine de rosu carmin langa sambure. Este foarte buna pentru masa, dulceata si compot. Samburele este destul de mare, invers ovoid, comprimat lateral, cu incrustatii rare si superficiale. Fructele au o foarte buna rezistenta la transport si se maturizeaza in prima decada a lunii august.

–Jerseyland–Pom viguros, cu fructe mijlocii sau mari 170-230g. sferice, usor asimetrice. Pielita galben oranj, acoperita cu rosu închis pe jumatate din suprafata. Pulpa galbena, uneori cu infiltratii puternice de rosu, destul de consistenta, suculenta, fin aromata, buna pentru masa.Se recolteaza în ultima decada a lunii iulie sau prima decada a lunii august, cu 2-4 zile înainte de redhaven.

–Babygold–Caracteristicile fructului: marime mare (150 g). Forma sferica. Coaja este fin pubescenta, de culoare portocalie, acoperita 30-50% de bordo. Pulpa este portocalie, tare, fondanta, dulce, aromata, cu gust bun. Sambure de marime mijlocie. Rezista bine la manipulare.
Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie – mare.Epoca de maturare; mijloc de august.

–Nectared–Este un soi american. Fructele sunt mijlocii, sferice, aproape simetrice, de culoare galbena deschis, acoperita pe 70-80% din suprafata cu rosu viu. Pulpa este galbena, potrivit de consistenta, dulce, fin acidulata, buna pentru masa si industrializare. Se maturizeaza concomitent cu soiul Redhaven. Maturitarea de recoltare este inceputul lunii august.

Soiuri de gutui

–Moldoveneşti–Pom: vigoare mică; coroana globuloasă turtită; scoarţa brună – cenuşie Forma: rotunjită; cu coaste largi, mai mult spre extremităţi Epiderma: galbenă – aurie, cu nuanţă portocalie; subţire; netedă; lucioasă; acoperită cu perişori pâsloşi şi cenuşii înjumătăţea dinspre caliciu Calibru: 270- 330 g Pulpa: galbenă, consistentă, crocantă, semizemoasă, puţin înnecăcioasă Gust: dulce, acidulat şi aromatAprecieri generale: pomii sunt rezistenţi la ger.Epoca de maturare:octombrie.

–Beretzki–Soi viguros, parţial autofertil, bun polenizator. Fructele sunt mari sau foarte mari, larg piriforme sau invers ovo-ide, cu coaste largi, suprafaţa neregulată. Pieliţa este de culoare galben- limonie, acoperită cu un puf brun- cenuşiu. Pulpa galbena, suculentă, acidulat dulceagă, intens aromată, uşor astringentă, foarte bun pentru prelucrările industriale.Maturitatea de recoltare-in luna octombrie, fructele se pot păstra până in ianuarie.

Soiuri de pomi pitici

12960–Piersicul pitic–  este un piersic in miniatura, care produce flori cu un parfum minunat, urmate de fructe proaspete, care pot fi culese vara. Piersicul pitic prefera locurile adapostite si calde din gradina sau din curte. Cresterea si culegerea propriilor dumneavoastra fructe este amuzanta si justifica timpul investit, intrucat fructele crescute acasa sunt foarte hranitoare si gustoase. Nu conteaza daca nu aveti o gradina, intrucat piersicul pitic poate fi crescut in curte sau pe balcon. Se autopolenizeaza.

12903–Nectarinul pitic– produce fructe cu coaja moale, pulpa auriu-galbuie si o aroma deosebita. Nectarinelor le place soarele si cu cat vor fi lasate mai mult sa se coaca, cu atat vor fi mai dulci si mai delicioase. Pomul miniatural arata foarte bine intr-un ghiveci spatios in curte. Nectarinul pitic se autopolenizeaza.

Soiuri de pomi columnari

12949–Par–  Fructele au aceeasi dimensiune ca intr-un par normal. Fructele au pulpa gustoasa si dulce. Are nevoie de putin spatiu, pentru ca nu are crengi laterale.Parul se poate dezvolta si in ghiveci. Pomul in sine ocupa destul de putin spatiu dar va aduce multe beneficii. Asezati perii in zone insorite. Puteti sa va realizati o mica livada cu pomi fructiferi columnari plantati toti in ghivece, pe terasa sau in curte.

12950–Mar–Trasatura deosebita a acestui mar este ca nu dezvolta ramuri laterale, deci ramane foarte compact si este potrivit atat pentru gradinile mici, cat si pentru ghivece si jardiniere.

Pentru comenzi mai mari de 1000 buc. pretul este 7 Ron buc. iar comanda se face pentru anul urmator. Se fac reduceri si pentru comenzi  mai mari de 100 buc.


4 gânduri despre “Soiuri pomicole

  1. Vă rog să-mi spune-ți de unde pot cumpăra soiul de gutui Beretzki, vreau să plantez în primăvară. Vă mulțumesc.

  2. Am contactat in aceasta toamna firma dv.( pe nr. de orange afisat), am vorbit cu cineva in vederea achizitionarii prin posts romana a 5 buc. din soiul mar( banana de iarna). Domnul cu , care am vorbit m-a tot dus cu vorba ca se poate achizitiona si in felul asta dar nimic. In final am renuntat sa mai sun. Putea sa-mi spuna ca nu se poate si gata….
    Download: eType1.com/f.php?FkWUFV

    1. Ne cerem scuze pentru „dusul cu vorba”,noi am incercat sa aplicam si aceasta metoda de vanzare dar datorita locatiei,inafara orasului,si datorita eventualelor deteriorari pe perioada transportului am hotarat ca orice livrare se va face doar cu masinile noastre si doar la cantitati de peste 40-50 de bucati.Ne cerem scuze pentru incurcatura si deranj

Comentariile sunt închise.