Soiuri pentru masa

Victoria

victoriaSoi de struguri de masă cu un termen de coacere timpuriu, creat în România de către selecţionerul Victoria Lepădatu.Strugurii sunt mari, cilindro-conici, aripaţi. Bobiţele – foarte mari, albe sau verzi-gălbui cu bronz chihlimbariu, oval-alungite. Pulpa – densă, cărnoasă, cu gust armonios plăcut. Conţine 2-3 seminţe.Acest soi posedă o transportabilitate înaltă şi un aspect exterior foarte atractiv.Avînd în vedere că este un soi nou, creat de puţin timp, totuşi a căpătat o popularitate destul de largă în Ţările Europei de Sud, considerîndu-se în prezent drept unul de bază printre soiurile albe, timpurii, care conţine seminţe.Rezistenţă la îngheţuri: pînă la -18º C

Moldova

butasi-vita-de-vie-soi-moldova~m_381409Moldova este un soi de struguri de masă cu o perioadă tîrzie de coacere (sfîrşitul lui septembrie).Are frunzele mari, rotungite, cu cinci lobi, cu marginea aproape întreagă sau cu inciziuni nu prea mari. Pe suprafaţa inferioară a limbului frunzei observăm perişori. Ciorchinele are formă cilindrică sau conică, cu o densitate mijlocie a boabelor şi greutatea de aproximativ 385 g. Cei mai mari cîntăresc pînă la 1 kg. Bobiţele sunt mari (2,5×1,9 cm), ovale, de culoare violetă-închisă acoperite cu un strat pronunţat de pruină. Pieliţa este de obicei groasă, densă şi dură; pulpa de consistenţă cărnoasă şi crocantă; gustul este simplu.Rezistenţa la ger este mijlocie: -22º C. Soiul este destul de rezistent la bolile criptogamice. Împotriva manei şi făinării sunt necesare mai puţine prelucrări cu preparate chimice, comparativ cu alte soiuri.

Muscat de Hamburg

muscat-hamburg3Strugurii sunt de mărime mijlocie, conici, uneori aripaţi, dispersaţi, cu masa medie de 300 g. Boabele sunt de mărime mijlocie sau mari, de formă elipsoidală, cu masa medie 4,5 g; pieliţa subţire, de culoare albastră întunecată cu aromă fină de muscat, are cîte 2-3 seminţe.Butucul are o creştere viguroasă, capabil de a da o recoltă înaltă la tăierea scurtă a lăstarilor. Încărcătura la un butuc constituie 45-50 ochi. Fructificarea potenţială atinge indicele 1,4.Este un soi cu o perioadă de coacere semitîrzie. De la deschiderea strugurilor pînă la coacerea deplină a lor trec 145-155 zile, iar suma temperaturilor active este de 2700-2800º C.Soiul este rezistent la îngheţuri de pînă la -19º C. În regiunile de sud ale republicii se admite tehnologia de cultivare semiprotejată a soiului, iar în alte regiuni – tehnologia protejată.Soiul nu este rezistent la bolile şi dăunătorii de bază ale viţei-de-vie.