PRUN

Record

recordPomul este viguros, fructele sunt foarte mari, sferice, uşor alungite, de culoare violaceu-închis, cu pruină fină. Pulpa este neaderentă la sâmbure, foarte bună pentru masă şi industrializare. Epoca de coacere – a doua decadă a luniii septembrie.

 

Anna Spath

prune_annaspathSoi de vigoare mijlocie cu coroana invers piramidală. Fruct mare, de formă globuloasă, de culoare roşie-vânătă, negricioasă, cu pulpa neadarentă la sâmbure, de calitate foarte bună pentru masă si industrializare. Pomul este destul de pretenţios la sol şi căldură, rezistent la ger, la boli şi dăunători. Epoca de coacere septembrie – început de octombrie.

Tuleu gras

prune_tuleu_timpuriuPom: vigoare medie – mare; creştere piramidală; formaţiuni de rod scurte şi mijlocii Fruct Forma: ovoidă Epiderma: vânătă – violacee; acoperită cu pruină cenuşie – albăstruie Calibru: 40 – 45 g Pulpa: verde – gălbuie; crocantă; suculentă; neaderentă la sâmbure Gust: plăcut Aprecieri generale: fruct de calitate superioară; are afinitate redusă cu corcoduşul; soi androsteril;Epoca de maturare: sfarsit de august.

Stanley

stanleyPrunii din soiul Stanley au fructe mari, dulci si zemoase. Coaja lor este albastra, inchisa la culoare, invaluind pulpa galben – verzuie, delicioasa. Prunul infloreste tarziu, este foarte rezistent la inghet, iar recoltarea fructelor se face vara tarziu,sfarsit de august. Face foarte multe fructe.

 

Vinete de Italia

vanatEste un soi de prun destul de raspandit in tara noastra, cu pomi de vigoare mijlocie, ce fructifica pe ramuri mijlocii; este autofertil.Fructele sunt mari, scurt ovoide, bombate pe o parte unde formeaza asa zisul „piept de porumbel”. Pielita este groasa, vanata-inchisa, cu pruina albastruie, care se sterge greu. Pulpaaproape galbena, uneori rosietica, destul de aromata, de calitate foarte buna pentru masa, uscat si industrializare. Fructele sunt rezistente la caderea din pom si la transport. Se matureaza in a doua jumatate a lunii septembrie.

Japonez (pruna uriasa)

100_3735Pom de vigoare mijlocie , coroană medie largă, intrare precoce în producţie, cu productivitate constantă.Fructul este foarte mare 120-150 g ,de forma rotunda, depasind in greutate toate soiurile de prun la ora actuala din Romania.Are culoarea albastru acoperit de bruma.Simburele este mic neaderent la pulpa.Se recolteaza la sfarsitul lunii Iulie – inceputul lunii August fiind foarte rezistent la manipulare si pastrare.