PAR (Pyrus)

Face parte din familia (Rosaceae), si include mai mult de 60 de specii de arbori si arbusti cu fructe sau ornamentali. Omenirea sa familiarizat cu ele atat de mult incat acum nimeni nu mai stie din ce zona a pamantului provine specia. Conform estimarilor, cel mai mare producator de pere destinate consumului uman în prezent e China. In Europa este cultivata inca din Grecia antica timp de cel puțin 10 secole inainte de Hristos.

* Sub enumerarea soiurilor gasiti detaliile de cultivare.

Williams alb

pere_williams_albPom de vigoare mare, caracteristici organoleptice medii. Fructele sunt de marime mijlocie, cidoniforma (gutuiforma). Pielita este de culoare verde. Pulpa este albicioasa cu gust dulce, fondanta, suculenta, acidulata, fina si aromata.  Maturitatea de recoltare – decada a II-a a lunii august.

 

Williams rosu

pere_williams_rosuPom: vigoare medie Fruct Forma: piriformă Epiderma: colorată cu roşu pe toată suprafaţa Calibru: mare Pulpa: roşie; zemoasă; foarte aromată Gust: foarte bun Aprecieri generale: cel mai apreciat soi cu pulpa roşie din lume;Epoca de maturare: sfârşitul lui august – începutul lui septembrie.

 

Conferance

conferencePomul de vigoare mica-medie, intrare rapida pe rod. Fructele sunt de marime mare, iar forma este uneori neregulata. Pielita este de culoare verde cu lenticele evidente, usor ruguroase. Pulpa este alba-crem, suculenta, dulce cu aroma accentuata.Maturitatea de recoltare – sfârsitul lunii august.

 

Favorita lui Clapp

par-soiul-favorita-lui-clapPom: vigoare medie; port semierect Fruct Forma: piriformă Epiderma: galbenă – verzuie, cu coloraţie roşie pe partea însorită Calibru: 120 -130 g Pulpa: albă – verzuie Gust: foarte bun; dulce Aprecieri generale: bun polenizator pentru Packham’s Triumf.Epoca de maturare:inceput de august.

 

Napoca

par-soiul-napocaSoi obtiut din hibridarea artificiala a soiurilor Dr.J. Guyot cu amestec de pollen din soiurile Clapp’s Favourite, B. Clairgeau, Williams, Pastravioare, Zharoase de vara, omologat in naul 1969.Pomul are vigoare mijlocie, rodeste pe formatiuni de rod scurte, intra repede pe rod, fiind foarte productiv. Infloreste tarziu.Fructul de marime mijlocie si submijlocie, in medie de 130 grame, de forma piriforma, de culoare galben-pai, cu o rumeneala fin ape partea insorita, cu pulpa alba, densa dar fondanta, suculenta si placut aromata.Epoca de maturare:sfarsit de iulie.

Cultivare

In conditii favorabile, arborii de pere cresc rapid (30-40 cm pe an) si pot ajunge la 5-25 metri in inaltime, si diametrul coroanei de pana la 5 metri. Cu alte cuvinte, coroana obtinuta este fie rotunjita, fie piramidala.

Inflorirea are loc in aprilie (cu  o saptamina inaintea marului): 5 petale de flori albe, rosii sau roz (pana la 3 centimetri in diametru), perie formand umbrele sau buchete. Intr-un buchet pot fi numarate de la 3 la 9, flori parfumate. Greutatea fructelor variaza de la 25 la 300 de grame, culoarea – de la verde la galben la unele soiuri de pere si rosu. Forma seamana adesea un bec incandescent  sau este pur și simplu sferica. Continutul ridicat de substante bogate in fibre si vitamine.

Parul iubeste lumina iar in conditii de umbra se inhiba dezvoltarea fructului. Se alege locul insorit, dar protejat de curentii reci de primavara. In zona Olteniei parul infloreste in luna aprilie si cam scapa de brumele tirzii. Parul are nevoie de soare mai mult ca marul, ii place zona calduroasa si uscata, dar plantele tinere au nevoie de irigare. Nu suporta bine baltirea asa ca au nevoe si de un drenaj bun. Solul sarac sau nisipos va garanteaza o calitate proasta a fructeior daca doriti sa fie ecologice. Feriti-va de solul calcaros, are deficienta de fier si magneziu care e necesar parului. Solurile argiloase trebue fertilizate bine cu gunoi de grjd.

La portaltoii franc, groapa necesara este de 60x100cm adancime. Cele mai frecvente tipuri de portaltoi, la par, in Romania sunt par franc si gutui.

  • Gutuiul intra pe rod mai devreme si pomul e de talie mijlocie si sensibil la focul bacterian.
  • Franc intra mai tirziu pe rod si copacul e de talie mare dar mai rezistent la boli.

Soiurile se aleg dupa gust sau perioada de coacere, distanta minima de plantare in curte este de 4m intre randuri si 2-3 m intre pomi. Parul fructifica mai bine cu polenizarea incrucisata adica doua sau chiar trei soiuri in apropiere.