CIRES

Van

cirese_van2Soi cu fructe mari, scurt-cordiforme. Culoarea fructelor este rosu-purpuriu, iar pulpa este pietroasa, neaderenta la sâmbure.  Se maturizeaza în ultima decada a lunii iunie.Se altoieste pe aceeasi portaltoi ca si soiul Boambe de Cotnari.Ciresii din acest soi sunt foarte rezistenti.Ca polinatori pot fi folositi toti ciresii dulci.Soiul Van este unul din cei mai buni polinatori pentru celalalte soiuri de cirese dulci. Pomul este rezistent, viguros si prolific, avand fructe de foarte buna calitate.

Stella

stellaSoi de vigoare mare, primul soi autofertil, coroana larga ramificata, bine garnisita cu ramuri de rod.Primul soi autofertil, bun polenizator pentru toate celelante soiuri,sensibil la craparea fructului, rezistent la ger.Fructul este mare, cordiform, cu pielita de culoare rosie stralucitoare.Pulpa pietroasa, fermitate medie, suculenta, dulce si acidulata, neaderenta la sâmbure de calitate foarte buna pentru masa, dulceturi si compoturi.Epoca de marurare:sfarsit de iunie.

Rubin

rubinSoi originar din Romania – Pomul semiviguros, cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres. – Fructul este mare (7,5 g), sferic-cordiform, bombat pe partea dorsala, cu varf rotunjit, terminat cu mucron scurt ascutit, de culoare rosu-rubiniu, cu samburele mijlociu, neaderent la pulpa. Intra pe rod in anul V de la plantare, dar este foarte productiv. – Maturitatea de recoltare: sfarsitul lunii iunie. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata si industrializarii.

Bigarreau Morreau

190Soi de vigoare mare; cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres;fructe de mărime medie (6-7 g), de culoare roşu închis; pulpa pietroasă, roşie negricioasă, foarte slab aderentă la sâmbure; fructele sunt rezistente la transport, fiind puţin perisabile.Epoca de maturare:sfarsit de mai.

Negre de Bistrita

247715129-5649516-215_300Soi de vigoare mare; cu coroana larg piramidala pana la globuloasa, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai si ramuri mijlocii, cu o rezistenta buna la boli, daunatori si la alti factori de stres. Fructele sunt mijlocii, ovoide, turtite lateral, de culoare rosie-negricioasa. Pulpa semipietroasa, aderenta la sambure, rosie-inchisa.
Se matureaza Ia sfarsit de mai.

Napoleon

napoleonEste un soi de cires cultivat mult la noi in tara.
Fructele sunt mari, cordi-form-alungite, de culoare galbuie-albicioasa, rumenite pe partea insorita. Pulpa este pietroasa, neaderenta la sambure. Fiind de culoare deschisa fructele se pateaza in timpul transportului. Maturitatea de recoltare: in a doua jumatate a lunii iunie.

Bigarreau Donissen

cireseSoi cu origine incerta, foarte raspandit in toate zonele pomicole. Pomul este de vigoare mare, productiv, rezistent la ger si tolerant la seceta, boli si unii daunatori. Infloritul este tarziu. Fructul este mijlociu, cordiform rotunjit, de culoare galbena ca paiul. Pedunculul este lung iar pulpa galbuie-albicioasa pietroasa, potrivit de dulce si suculenta. Epoca de maturare:sfarsit de iunie,inceput de iulie.