Agris | Coacaz | Mur | Mosmon | Zmeur

Agris ‘Malachit’

Nume „Malachit” agrise.

agris Numele latin: Grossularia ‘Malahit’ Înaltimea si forma coroanei: 1-1, 5m. Arbust cu o capacitate puternica rodire. Tepii scurti, rari. Fructele se matureaza in august. Calitate decorativa si fructe aromate: fructele de culoare verde deschis, cu un indiciu de malachit, de dimensiuni medii, formă rotunda. Pielita subtire și transparenta.

Nota: Rezistenta la inghet ridicata, agrisul este sensibil la fainare  si se recomanda ca primavara pana la imbobocire, sa se aplice un tratament de zeama bordeleza cand fructul este format se mai aplica un tratament.

Coacaz negru ‘Bagira’

Numele latin: Ribes Nigrum.

coacaz-negru Arbust de inaltime medie 1-1, 5m, frunze de culoare verde si destul de mari.

Coacerea fructelor: Varietatea de maturitate pe termen mediu. Perioada de coacere in luna iulie, marimea fructelor 1-2, 5gr. Fructele sunt de culoare neagru lucios, aromate si fara aciditate. Contin multe vitamine si este singurul fruct care contine ulei volatil.

Nota: se recomanda pentru multe afectiuni (hipertensiune, afectiuni renale, s.a.m.d), autofertil, se planteaza in semiumbra si rezistent la inget.

Coacaz rosu ‘Nenaglyadnaya’

Numele latin: Ribes Rubrum.

coacaz-rosu Arbust cu inaltime medie, lastareste slab si forma rotunjita neregulata.

Perioada de coacere este luna iulie. Productivitatea este ridicata si stabila. Fructele sunt mari, rotunde, de culoare rosu aprins, atractiv, cu o piele de grosime medie. Pulpa este dulce acrisoara. Este bogat in vitamina C, contine fier potasiu, antioxidanti.

Nota: frunzele se folosesc pentru ceaiuri medicinale, autofertil se planteaza in semiumbra si rezistent la inget.

Mur fara tepi ‘Thornfree’

mur-fara-tepiCoacerea fructelor: sfirsit iulie – august. Calitate deosebita si aroma, fructele sunt foarte moi. Boabe negre si visinii mari rotunjite pana la 7 gr. Semne decorative: fara tepi. Infloreste in iunie, flori roz parfumate.

Nota: Necesar sistem sustinere plante. Nu este potrivit pentru depozitare și transport, autofertil.

Mosmon (Mespilus germanica)

14732344_177909735990291_2454241563495172772_nEste cunoscut la noi in tara si sub numele de gorun, miscul, mostoc sau scorus nemtesc, este un arbore fructifer din familia Rosaceae.

Nu este pretentios la sol, creste de la ses pana in zona montana, infloreste tarziu, deci nu e afectat de bruma.
Mosmoanele contin un procent mai scăzut de apa (70%-74%), substante azotate, grasimi (0,44%), tanine in fructele uscate (12%), mucilagii, acid citric, malic si tartric, potasiu, zaharuri, proteine, saruri. 

Ce beneficii aduc mosmoanele organismului? 

Mosmoanele sunt fructe tonice, diuretice și au capacitatea de a regla tranzitul intestinal. Sunt recomandate pentru ameliorarea gutei, a reumatismului, tratarea diareei, a colitelor si a litiazei renale.

Cum aleg si cum păstrez mosmoanele?

Mosmoanele se culeg tarziu, dupa prima bruma. Fie trebuie lasate in copac pana prind o culoare aramie si se inmoaie, fie, daca sunt culese mai devreme, fructele trebuie pastrate în ladite acoperite de fan pana se coc bine.

Zmeur galben ‘Cytria’

Zmeur galben.jpgSoi remontant, fructifica in perioada de sfarsit de iunie – septembrie. Caracteristici: fructele sunt aromate si au marimea 5-7 gr. suprafata si culoarea galbena, suculente si foarte dulci.

Nota: autofertil, pretabil pentru semiumbra, si rezistenta crescuta la boli si inget

 

Zmeur ‘Cayuga’

zmeurCalitate decorativa si fructe aromate. Fructele sunt mari – pana la 4 g, culoare – rubin. Pulpa are o densitate medie. Pulpa este aromata si are un gust dulce acrisor. Soiul fructifica abundent incepind cu sfirsitul lunii iunie.

Nota: pretabil semiumbra, fructele se preteaza pentru pastrare congelate.