Secretul cultivarii Parului

Par (Pyrus)

Face parte din familia (Rosaceae), si include mai mult de 60 de specii de arbori si arbusti cu fructe sau ornamentali. Omenirea sa familiarizat cu ele atat de mult incat acum nimeni nu mai stie din ce zona a pamantului provine specia. Conform estimarilor, cel mai mare producator de pere destinate consumului uman în prezent e China. In Europa este cultivata inca din Grecia antica timp de cel puțin 10 secole inainte de Hristos.

In conditii favorabile, arborii de pere cresc rapid (30-40 cm pe an) si pot ajunge la 5-25 metri in inaltime, si diametrul coroanei de pana la 5 metri. Cu alte cuvinte, coroana obtinuta este fie rotunjita, fie piramidala.

Inflorirea are loc in aprilie (cu  o saptamina inaintea marului): 5 petale de flori albe, rosii sau roz (pana la 3 centimetri in diametru), perie formand umbrele sau buchete. Intr-un buchet pot fi numarate de la 3 la 9, flori parfumate. Greutatea fructelor variaza de la 25 la 300 de grame, culoarea – de la verde la galben la unele soiuri de pere si rosu. Forma seamana adesea un bec incandescent  sau este pur și simplu sferica. Continutul ridicat de substante bogate in fibre si vitamine.

Parul iubeste lumina iar in conditii de umbra se inhiba dezvoltarea fructului. Se alege locul insorit, dar protejat de curentii reci de primavara. In zona Olteniei parul infloreste in luna aprilie si cam scapa de brumele tirzii. Parul are nevoie de soare mai mult ca marul, ii place zona calduroasa si uscata, dar plantele tinere au nevoie de irigare. Nu suporta bine baltirea asa ca au nevoe si de un drenaj bun. Solul sarac sau nisipos va garanteaza o calitate proasta a fructeior daca doriti sa fie ecologice. Feriti-va de solul calcaros, are deficienta de fier si magneziu care e necesar parului. Solurile argiloase trebue fertilizate bine cu gunoi de grjd.

La portaltoii franc, groapa necesara este de 60x100cm adancime. Cele mai frecvente tipuri de portaltoi, la par, in Romania sunt par franc si gutui.

  • Gutuiul intra pe rod mai devreme si pomul e de talie mijlocie si sensibil la focul bacterian.
  • Franc intra mai tirziu pe rod si copacul e de talie mare dar mai rezistent la boli.

Soiurile se aleg dupa gust sau perioada de coacere, distanta minima de plantare in curte este de 4m intre randuri si 2-3 m intre pomi. Parul fructifica mai bine cu polenizarea incrucisata adica doua sau chiar trei soiuri in apropiere.

Plantarea e mai buna toamna, dar este posibila si primavara. La plantare se verifica radacinile sa fie sanatoase iar ce este uscat se taie. La tipurile de portaltoi franc radacina e pivotanta, sa nu va speriati, adica 1-2-3 pivoti perpendiculari in jos; la portaltoi gutui, radacina e fasciculara si bogata. Daca puietul este deshidratat (coaja incretita sau foarte usor, in general cumparat din supermarchet), obligatoriu inainte de plantare tinut cu radacina in apa 5-10 ore. Plantarea propriu zis nu difera fata de ceilalti pomi fructiferi.