Plantarea pomilor

Considerata prima luna de primavara, martie este cea mai solicitanta pentru gradinarit. De modul in care se lucreaza gradina luna aceasta depind roadele culese in toamna.

Chiar daca multi dintre proprietarii de case pe pamant sunt doar gradinari de weekend, este bine de stiut ca martie este si cea mai potrivita luna a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbusti si pomi ornamentali.

Deja in piete au aparut la comercializare stolonii de capsuni sau puietii de pomi fructiferi; preturile sunt diferite, in functie de soi, de inaltime sau in functie de piata in care se vand. Amatorii de pomi ornamentali cu fructe comestibile pot opta intre nectarini sau piersici. Pomii ornamentali incep sa rodeasca la 2-3 ani de la plantare.

In cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi fructiferi sau ornamentali, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi.

Piersicul are nevoie de taiere daca ramurile anuale au depasit 50-60 de cm, prunul si caisul daca ramurile anuale au trecut de 40 de cm.

Ciresul si visinul nu au nevoie de taiere de normare, avertizeaza specialistii si  necesita doar o operatiune de intretinere a coroanei.

La mar si par, nu se recomanda taierea ramurilor anual, deoarece in varful acestora se afla mugurii de rod.

O alta lucrare importanta in gradina este igienizarea livezii si varuirea trunchiurilor de pomi din livada.

Pentru igienizarea livezii, adunati frunzele uscate, fructele sau ramurile cazute si razuiti trunchiurile copacilor cu o perie aspra, pentru indepartarea daunatorilor. Varul dat apoi pe trunchiul copacilor distruge ouale insectelor si daunatorilor care au hibernat la adapostul crestaturilor din scoarta si impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiuri.

Inainte de inceperea plantarii pomului sau pomilor, daca este vorba de o livada, aveti nevoie de:

 • balegar fermentat: 1 galeata/pom);
 • apa;
 • pamant galben: 1 galeata/25 pomi;
 • 200 g ingrasamant complex: (N, P, K)/pom.

Intr-una din gropile sapate in vederea plantarii si aflata in centrul terenului se va pregati o “mocirla” formata din 1 parte balegar fermentat, 1 parte apa peste care se adauga pamant galben pana cand, prin amestecare continua, se obtine o pasta de consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomului sau pomilor fasonati, atatia cati incap in groapa (in cazul ca infiintati o livada).

Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica ata la radacini, cat si la ramificatiile trunchiului, daca exista. Astfel, prin taiere, se elimina DOAR radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca, in momentul plantarii, pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata aceasta se va reteza, deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta e inaltimea de prioectare a trunchiului si, in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.

Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri:

 • reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
 • incepera taierilor de formare a coroanei pomului.

Prima ramificatie care se va indeparta de la inel este lastarul concurent (in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera). Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. Acesta are, de regula, o orientare verticala si poate fi la fel de viguros ca si varful insusi. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful, din punctul de vedere al pozitiei, vigorii, etc., acesta va fi oprit si se va elimina varful.

In acest caz va trebuie eliminata ramificatia de sub lastarul concurent ales ca ax de prelungire. Se va verifica daca in acest caz mai raman suficiente ramificatii pentru proiectarea primului etaj de ramificatii principale.

Urmatorul pas este alegerea celor cateva ramificatii principale (dintre cele care exista) care vor constitui sarpantele viitoarei coroane. In acest moment este absolut obligatoriu sa va fi hotarat deja asupra formei de coroana dorita.

Revenind, pomii care nu incap in groapa cu ingrasamant se depoziteaza intr-un loc umbros si se invelesc cu saci umeziti. Plantarea incepe de la capatul primului rand in cazul livezilor, unde se va aduce un pom bine mocirlit si o galeata de balegar. Tot timpul vor fi respectate urmatoarele reguli importante:
– in zona de deasupra punctului de altoire se poate observa, pe o parte a tulpinii, o zona mai inchisa uneori, pigmentata cu muschi. Aceasta este partea dinspre nord orientata in pepiniera. Si in livada sau gradina, indiferent unde plantati pomul, aceasta orientare trebuie respectata, in sensul ca pomul trebuia plantat cu acea parte indreptata spre nord;
– punctul de altoire, vizibil fara dificultate, va trebui sa se situeze la suprafata solului, dau nu mai sus de aceasta.

Cu respectarea acestor reguli se va trece la plantarea pomului. O persoana va aseza pomul mocirlit si fasonat, cat mai pe centrul gropii. Daca varfurile radacinilor se aseaza pe fundul gropii, iar punctul de altoire este la nivelul solului se vor arunca mai multe lopeti de pamant luat pentru a face groapa si acesta se va tasa cu piciorul peste radacini.

Peste acest prim strat gros de aproximativ 5 cm de pamant se va presara un strat tot de 5 cm de balegar fermentat. Se va continua cu adaugarea si tasarea straturilor de pamant de suprafata (dat la o parte cand s-a facut groapa) si balegar si apoi doar cu a pamantului scos din fundul gropii, atunci cand a fost sapata. Daca groapa este cu mult mai adanca decat inaltimea radacinii, atunci ea se va umple cu pamant de suprafata pana la inaltimea necesara. Acesta se va tasa usor. In continuare se va proceda ca mai sus. In cazul plantarilor de primavara, la radacina fiecarui pom se va face cate un dig circular, menit sa dirijeze apa catre radacina pomului, iar la plantarile de toamna, la radacina fiecarui pom se va face cate un musuroi de pamant de 30-40 cm, menit sa protejeze zona de altoire impotriva inghetului.

In cazul livezilor, pe masura ce operatia de plantare evolueaza este bine sa se faca o verificare vizuala, pe randuri, ca toti pomi sa fie in linie, inainte de a-i planta. Se va elimina astfel neajunsul ca la incheierea unui rand sa se constate ca unul sau mai multi pomi nu sunt aliniati perfect cu ceilalti.

Urmatoarea actiune este fixarea in pamant a tutorilor (bete ajutatoare de care se leaga tulpina pomului). Inainte de aceasta, este indicata cufundarea varfurilor tutorilor in gudron, smoala topita sau arderea superficiala a acestora. Este recomandabil ca tutorii sa se amplaseze in partea de nord a pomilor lasand un spatiu de doua degete intre tutore si pom. In cazul plantarilor de toamna, inainte de legarea pomului de tutore se va proteja tulpina acestuia impotriva rozatoarelor prin infasurarea cu folie de polietilena sau alte materiale de protectie. Dupa plantarile de primavara aceasta operatie poate fi facuta sau nu, dupa situatia existenta in zona. Legarea puietilor de tutore se poate face cu sfoara, rafie, benzi de plastic, nuiele de rachita, etc. Se va asigura cel putin o zona de tampon formata din paie, iarba uscata, foi, etc. Aceasta trebuie sa impiedice ranirea scoartei prin contact cu tutorele in timpul vanturilor puternice.

 

16 gânduri despre “Plantarea pomilor

 1. Dorim plasarea informatiei privitor la proiectarea, plantarea si ingrijirea livezilor de migdal.

 2. Va rog sa-mi spuneti daca acum la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta pomi. Doresc sa vin la d-voastra sa achizitionez citiva pomi fructifei zilele astea. Multumesc.

 3. Doresc ca in toamna sa achizitionez puieti de cais de la dvs pt a infiinta o plantatie in zona dobrogei pe o suprafata de 4500 mp. Cati puieti imi recomandati sa achizitionez pt aceasta suprafata si din ce soi? Multumesc.

 4. La capitolul „infiintarea-culturilor-pomicole” aveti distanta de plantare la prun,apoi in functie de geometria terenului puteti face un calcul simplu

 5. buna ziua,de unde as putea cumpara bete pt pomi,astept un raspuns la adresa de e-mail:chris23_m12@yahoo.com

 6. Buna seara,
  Incerc sa gasesc un furnizor de butasi de rachita. Rog frumos sprijinul Dumneavoasra!
  Cu multumiri sincere…

 7. m-ar interesa cateva detalii despre plantarea pomilor si anume: – pregatirea solului(cu cat timp inainte, adancimea araturii, se ierbicideaza, se discuie, se pune ingrasamantul….? )
  – adancimea gropii si diametrul ei pentru mar,par, cires, prun, cais si gutui
  – cantitatea de ingrasamant pt fiecare pom si ordinea cronologica a actiunilor la plantarea pomilor
  – la plantarea de toamna se face musuroi dar si vad pt a-l putea uda?
  mentionez ca intentionez sa plantez o livada in toamna asta.
  va multumesc anticipat.

Comentariile sunt închise.